Отново тръгва делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. То ще се

...
Отново тръгва делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. То ще се
Коментари Харесай

Процес за данъчни измами: Нов старт на делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви

Отново потегля делото против Ветко и Маринела Арабаджиеви.  То ще се гледа на 2 февруари (четвъртък), от 10 часа от Софийски градски съд, откакто профилираните съдилища и прокуратура бяха закрити, оповестиха от пресцентъра на Софийски градски съд.

На 28 май 2020 година Специализираният съд върна на прокуратурата делото против Вълчо, прочут като Ветко, Арабаджиев, по което той, брачната половинка му Маринела и още петима души дават отговор за присъединяване в проведена незаконна група за данъчни измами, укриване на налози и пране на пари. Деянията са осъществени от тях в друга форма на съучастничество от началото на 2013 година до 2018 година

Вълчо и Маринела Арабаджиеви са упрекнати и в това, че в качеството си на лица, които реализират в действителност дейности и функционалности по ръководството на търговски сдружения, съзнателно са склонявали представляващи въпросните сдружения (също членове на групата) да заобикалят установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери – при воденето на счетоводството да употребяват документи с погрешно наличие, да удостоверяват лъжа в подадени данъчни заявления и да приспадат неследващ се данъчен заем.

Това е ставало най-често като сдруженията са заявили и осчетоводявали доставки от компании от " изчезнал търговец “. Придобитите посредством данъчните измами средства били изпирани с поредност от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. За изпирането на пари обвиняване е повдигнато на сина на Арабаджиеви – Вълчо (който не е упрекнат като член на групата).

Арабаджиеви бяха арестувани в Барселона през март 2019 година с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиняванията. Комисията за противопоставяне на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лв. след получено съобщение от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност. По-късно бе взето решение да се внесе иск за лишаване на имуществото на двойката и обвързваните с тях юридически лица.

На 29.10.2020 година Върховният касационен съд анулира възбраните , наложени по искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ върху недвижими парцели, благосъстоятелност на " Виктория груп корпорейшън " ЕАД. 

Семейството  остана в ареста близо година . Заради влошено здравословно положение Маринела Арабаджиева беше освобождавана под домакински арест от Специализирания съд, а делото против брачна половинка ѝ Ветко беше спряно поради друго дело в Испания. Неговата мярка за неотклонение също беше изменена в " домакински арест ".

В закрито съвещание на 22 юли 2021 година въззивен състав на Апелативния профилиран углавен съд промени мярката за неотклонение на подсъдимия Ветко Арабаджиев от " домакински арест " в " гаранция " в размер на 500 000 лв. , както и мярката за неотклонение на подсъдимата Маринела Арабаджиева от " домакински арест " в " гаранция " в размер на 500 000 лв..

Така, против един милион лв., двамата останаха на независимост . Сега, обаче делото против тях се възобновява.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР